Je obrovský rozdíl v tom, jestli lyže mají nebo nemají nabroušené hrany a navoskovanou skluznici. Lyžování na dobře připravených lyžích si člověk nejen daleko víc užije, ale také je bezpečnější. Když se potřebujete rychle vyhnout nebo zastavit, je alfa a omega mít dobře nabroušeno i namazáno.
Když jedete třikrát za zimu na víkend do Krkonoš, stačí mít lyže připravené ze servisu. Ale když jste na týden ve Francii, lyže si už potřebujete alespoň jednou přibrousit a namazat. A to si může každý udělat sám, na hotelovém pokoji. Stačí žehličku, vosk, brousek s úhelníkem. Není třeba mít profesionální vybavení, ale je třeba se o lyže starat, jako se staráme o auto nebo manželku.
Nebudeš mít nabroušeno a na první ledové plotně se ti rozjedou nohy.
Častý servis prodlouží životnost lyží. Čím častěji lyže brousíte, tím déle také vydrží. Hrana se sjíždí dokulata a čím déle tento stav trvá,tím více hrany je pak při servisu nutné odebrat. Promazání skluznice je odolnější vůči nečistotám i mechanickému poškození. Dobře namazané lyže se poznají podle toho, že dole, na rovince pod sjezdovkou musejí všichni píchat hůlkami, zato vám to jede a ještě musíte u bufáče zabrzdit.